Charolais Racen
Charolais er racen med de pragtfulde hvide dyr. Det er en meget gammel kultur og kødkvægsrace, der oprindeligt stammer fra grevskabet Charolais området, omkring Charolles i Bourgogne i det østlige Frankrig. En fransk munk har i året 878 for første gang beskrevet disse fantastiske hvide dyr. Dog nævner en af Cæsars skrivere hvidt kvæg allerede fra omkring 50 år før Kristi fødsel.
Charolais er en muskuløs race med forholdsvis kraftige lemmer. Farveskalaen går fra hvid til cremefarvet – enkelte dyr er lidt mørkere. Oprindelig anvendtes Charolais som både træk-, malke- og kødrace. Siden 1773 er racen gennem et systematisk avlsarbejde udviklet til en højt specialiseret kødrace med høj tilvækst, slagteprocent og slagteklassificering. Hvilket gør racen til verdens bedste producent af prima oksekød.
I Danmark findes ca. 4000 renracede, registrerede dyr, heraf knap 1.400 køer. Udvoksede tyre vejer ca. 1200 – 1600 kg, køer 900 – 1200 kg. I England nåede en tyr fra denne race dog en vægt på hele 2000 kg. Kvierne kælver i gennemsnit 2½ år gamle og den produktive levealder er høj. Avlsmålet er høj tilvækst og god slagteklassificering. Desuden lægges der vægt på lette kælvninger, mælkeydelse, konstitution, temperament og lavt foderforbrug.
Charolais dyrene kom til Danmark i 1959 og er nu den race, der benyttes mest her i landet til at producere det bedste okse- og kalvekød af.
I 2010 var gennemsnittet på individprøven 1.851 g daglig tilvækst, 4,9 FE/kg. tilvækst og 88 cm2 rygmuskelareal. Ungtyre af Charolais fra praksis, slagtet under 12 måneder gamle, havde sidste år en gennemsnitlig slagtekroptilvækst (nettotilvækst) på 757 g pr. dag og de klassificeredes som gennemsnit i klasse U.
Generelt er tilvæksten stor i forhold til foderforbrug. Den gennemsnitlige årsvægt er for tyre 605 kg mens den for kvier er 474 kg.
Charolaiskød er velmarmoreret, saftigt, mørt og velsmagende. I Frankrig findes specialiserede Charolaisrestauranter – der skal man som regel bestille bord i god tid.